Algemene informatie

De wifi-dienst is gratis voor reizigers die zich aanmelden op het My NMBS-platform. Het aanmaken van een account is ook gratis.
Het NMBS wifi-netwerk is een publiek netwerk. Houd er rekening mee dat gegevens die je over ons netwerk verstuurt onderschept kunnen worden. Je persoonlijke gegevens bevinden zich in een apart gedeelte van het netwerk dat extra beveiligd is.
De wifi is momenteel beschikbaar in volgende stations: Aalst, Antwerpen-Berchem, Antwerpen-Centraal, Bergen, Brugge, Brussel-Centraal, Brussel-Luxemburg, Brussels Airport-Zaventem, Brussel-Noord, Brussel-Schuman, Brussel-Zuid, Charleroi-Centraal, Denderleeuw, Doornik, Gembloux, Gent-Sint-Pieters, Halle, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Luik-Guillemins, Mechelen, Namen, Oostende, Ottignies, St-Niklaas, Vilvoorde. Het station van Aalst, Brussel-Noord, Gent-Sint-Pieters, Mechelen, Bergen en Oostende worden binnenkort ook toegevoegd aan de lijst.

De dienst wordt voorzien in de stationsgebouwen, gangen, ruimtes en op de nationale en internationale perrons.

De wifi-dienst is beschikbaar binnen in het station en ook op de nationale en internationale perrons.

Het is mogelijk dat het signaal niet sterk genoeg is. NMBS heeft de ambitie om in de toekomst de zwakke punten te verbeteren.

Als de naam van het netwerkniet verschijnt of als het verschijnt maar je komt niet op de NMBS-pagina, dan is er mogelijk een storing op het netwerk. Je kan later nog eens proberen. Storingen worden automatisch opgemerkt door ons netwerkteam, maar je kunt het probleem ook altijd even aan ons melden via:

• Tel: 02/528.28.28
  • Ons contactformulier
  • Ons Twitter-account @NMBS of Facebook -pagina NMBS
  • Het stationspersoneel

Indien jouw mobiele toestel is uitgerust met een SIM-kaart van een publieke mobiele operator, dan zal je toestel automatisch overschakelen naar dat mobiele netwerk. Opgelet: het internetverkeer verloopt vanaf dat moment via je mobiele operator en zal zo verrekend worden.

Je kunt je connecteren via de volgende stappen:

• Selecteer het wifi netwerk “FreeWifi-NmbsSncb” in de lijst van beschikbare wifi-netwerken die je terugvindt in de wifi-instellingen van jouw mobiel toestel.
  • Ga naar je internetbrowser, waar je onze startpagina te zien krijgt.
  • Verifieer dat je de bevestigingsmail (na registratie van je My NMBS-account) ontvangen hebt en de vermelde link hebt aangeklikt.
  • Je sessie vervalt telkens elke maand, waardoor je even opnieuw moet inloggen.
  • Wanneer je vier opeenvolgende dagen niet connecteert met netwerk, vervalt je sessie eveneens en zal je opnieuw moeten inloggen.
  • Je kunt surfen naar stop.wifinmbssncb.be.
  • Je wordt automatisch uitgelogd wanneer je vier opeenvolgende dagen geen verbinding maakt met het netwerk.
Je kunt dit voorkomen door in de wifi-instellingen van je toestel de optie “automatisch verbinden met dit netwerk” uit te schakelen.
Je vindt de gebruiksvoorwaarden op onze gebruiksvoorwaarden.
Je kan gelijktijdig met 2 toestellen op het netwerk aansluiten. Het verbruik op beide toestellen wordt samengeteld om je dagelijks verbruik te berekenen.
Zeker, het netwerk ondersteunt VPN-verbindingen.
Algemene klachten over de internetdienst kan je melden op onze website via dit formulier.
Wanneer je je in een station bevindt dat is uitgerust met de internetdienste kun je een My NMBS account aanmaken door:
  • Het netwerk FreeWifi-NmbsSncb te selecteren op je toestel
  • Naar je browser te gaan, je startpagina openen en ‘nieuw account aanmaken’ te selecteren.
De access points gebruiken 2.4 en 5 Ghz en ondersteunen volgende wifi-protocollen:
  • 802.11a
  • 802.11b
  • 802.11n
  • 802.11ac
  • 802.11g

Navigatie

De maximale down- en uploadsnelheid is ingesteld op 6 Mbps upstream en 2 Mbps downstream. Gebruikers die zich via hun My NMBS-profiel inschrijven op onze nieuwsbrieven krijgen een hogere snelheid.

De trage verbinding kan twee redenen hebben:

• Je hebt je surfvolume voor vandaag opgebruikt. Je kunt verder surfen, maar aan verlaagde snelheid.
  • Er zijn veel gebruikers tegelijk actief op het netwerk waardoor de capaciteit per gebruiker daalt.
Sommige websites zijn niet toegankelijk om de integriteit van het netwerk en de gebruikers te beschermen.
Ja, maar het bekijken of streamen van lange video’s en/of video’s in erg hoge kwaliteit kan haperen wegens het beperkt dagelijks volume en de beschikbare netwerksnelheid.

Beveiliging van persoonsgegevens

In zowat alle gevallen houdt NMBS enkel anonieme data bij:
  • We houden anonieme metadata over je surfgedrag bij. Hieronder valt bv. type toestel, frequentie van verbinding met ons netwerk, type besturingsysteem…
  •  Verzamelde surfgegevens en uitgewisselde data worden enkel bijgehouden bij aanwijzingen van fraude of strafrechtelijke feiten of wanneer NMBS hiertoe wettelijk verplicht wordt.

Je kunt je uitschrijven op onze commerciële berichten via:

• De uitschrijfknop in onze commerciële e-mails
  • De uitschrijflink in onze commerciële e-mails
  • Jouw My NMBS-account;
  • Ons webformulier
Per brief aan onze klantendienst (Hallepoortlaan 40 1060 Brussel)
NMBS verwerkt persoonlijke gegevens zoals aangegeven in haar privacybeleid. Conform de wet betreffende de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, beschik je op elk moment over het recht  op toegang tot je persoonlijke gegevens en over het recht op verbetering en schrapping van jouw persoonlijke gegevens. Hiertoe volstaat het om een gewone brief te sturen naar de Klantendienst van de NMBS, Hallepoortlaan 40, 1060 Brussel of te e-mailen naar [email protected]. Gelieve een identiteitsbewijs toe te voegen aan je aanvraag.
De NMBS-klantendienst helpt je graag telefonisch verder, elke dag van 7 tot 21.30 uur op het nummer 02 607 30 00.
check2-anim